Добре дошли!

Този блог се появи вследствие на страстта ми към пачуърка и затова на него ще намерите публикации основно на тази тематика.
Ако не се интересувате от този вид ръкоделие, което някои хора превръщат в изкуство, не си губете времето с този блог. Животът е твърде кратък, затова правете само това, което ви доставя удоволствие :))
А за тези, които споделят същата страст към пачуърка като мен, ще публикувам интересни неща и информация по тази тема, които съм научила/прочела/видяла, така че да бъде полезна някому.

Приятно четене :)

Welcome!

This blog appears as a result of my passion for patchwork and quilting and therefore you will find here posts on this topic.
If you are not interested in this type of craft that some people turn into art, do not waste your time with this blog. Life is too short, so just do what you enjoy:))
For those who share the same passion for patchwork as me I will post interesting things on this topic, which I've learned/read/saw hoping that it will be useful to someone.

Enjoy reading:)

Translate

събота, 8 октомври 2011 г.

За Виена ...и ръчното куилтиране

Случи се така, че съвсем непланувано и неочаквано заминах за Виена и изкарах прекрасни 3 дни там. За красотата и благородното излъчване на този град няма да говоря - всеки, който е бил във Виена, го е видял и усетил. За вкуса на традиционните шниц'л и щруд'л също няма да споменавам... Опитах се да ги изям всичките, ама не можах :)) Между другото, ако имате път натам, непременно хапнете щелце (Stelze) - това е свински джолан, сервират го по около 1 кг за 1 (една!) порция. Ммммм...вкуснотия! Задължително е да се консумира с бира!

Това, което искам да разкажа, е, че имах удоволствието да посетя истински специализиран куилт и пачуърк магазин...и изкарах над 2 часа там :)) Стотици десени платове, какви ли не пособия и джаджи, специализирана литература, шаблони и още, и още, и още... За мой късмет, собственичката беше там и като разбра, че сме от една порода, се започна един дълъг и безкрайно приятен разговор, който ми се искаше да не свършва никога :)) Освен че обменихме инфо по международното пачуърк положение, имах честта да получа и няколко бързи урока (безплатно!) по 2-3 специфични техники. Чак по-късно се замислих - аз ли попаднах на австрийка с широка душа или това си е качество, типично за куилтърките?!

Но стига приказки! Да покажа и самото магазинче.

Отвън (дали се забелязва лудостта в очите ми?!):


И отвътре:

Сигурно забелязвате, че по стени и колони висят и готови куилтове (макар че не съм хванала в кадър доста от тях). Държа да подчертая, че всички те са РЪЧНО куилтирани. Не мога да опиша усещането да разглеждаш такова нещо отблизо - енергията и топлината, която излъчват е удивителна!!! Понеже знам за какъв труд иде реч, изразих силно възхищение от търпението и старанието на майсторката. А тя само рече: Е, че какво толкова! Та нали в денонощието има цели 24 часа... :))

И в тази връзка да спомена, че щом се прибрах, веднага подхванах да куилтирам ръчно (макар и доста семпло) едно очакващо ме да се върна бебешко шалте (снимката е много лоша, с извинение):


За моя огромна изненада, фемилито (или по-точно остатъците от него), рече, че машинното куилтиране му харесва повече :(
А на мен пък ми се струва, че ръчната работа дава душа на проекта. Странно... аз ли нещо не съм в ред?!

И накрая все пак да вмъкна малко виенска красота :))


5 коментара:

  1. Увисна ми ченето от възхищение!А за ръчното куилтиране си много права.За съжаление много малка част от 24-те часа са ''мои'',така че....и това остава за някой друг път.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за споделеното преживяване!
    Да се надяваме, че ще доживеем такива магазини и у нас...

    ОтговорИзтриване
  3. Майкоооооо,къде си била тиииииии......И на мен ми увисна ченето!!!!!!!Завиждам ти и то не съвсем благородно.....
    Радвам се за теб и ти благодаря,че сподели (къде ли щях да видя такова нещо......!) !!!!
    И аз съм съгласна за ръчното куилтване-носи много душа.И някой ден ще направя голяяяяямо шалте изцяло ръчно куилтвано!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно!!! Колко е хубаво да се вдъхнови някой за ръчно куилтване и то от истински куилтъри:) Супер, давай смело напред:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ееееееее, страхотно просто!! Направо и аз да си кажа-незнам дали си личи лудостта в очите ти, но на мен пред компютъра направо ми изтекоха очите. Със сигурност е било страшно зареждащо... и вдъхновяващо. Щом от едни снимки се развълнувах, незнам какво ще е ако ме изпуснат безнадзорна на такова местенце. Благодаря за споделянето, Борянче! И за вдъхновението!
    А ръчният ти куилт е супер. Ума ми събирате с него...

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ще бъде публикуван след одобрение от администратора.