Добре дошли!

Този блог се появи вследствие на страстта ми към пачуърка и затова на него ще намерите публикации основно на тази тематика.
Ако не се интересувате от този вид ръкоделие, което някои хора превръщат в изкуство, не си губете времето с този блог. Животът е твърде кратък, затова правете само това, което ви доставя удоволствие :))
А за тези, които споделят същата страст към пачуърка като мен, ще публикувам интересни неща и информация по тази тема, които съм научила/прочела/видяла, така че да бъде полезна някому.

Приятно четене :)

Welcome!

This blog appears as a result of my passion for patchwork and quilting and therefore you will find here posts on this topic.
If you are not interested in this type of craft that some people turn into art, do not waste your time with this blog. Life is too short, so just do what you enjoy:))
For those who share the same passion for patchwork as me I will post interesting things on this topic, which I've learned/read/saw hoping that it will be useful to someone.

Enjoy reading:)

Translate

неделя, 5 февруари 2012 г.

Art quilt

Днес най-после мога да се похваля с първата с арт творба!Този проект беше голямо предизвикателство по няколко причини:
1. Не е класически традиционен куилт, няма събиране на няколко парчета плат в блок. Общото с куилта е само наличието на 3 слоя (горен, вата и долен), съединени посредством тегелиране.

2. Платът за горния слой е ръчно багрен. Отдавна ми се въртеше тази идея в главата и все не можех да се реша. А то се оказа толкова просто. Ето няколко снимки на домашно багрен памучен плат, в няколко варианта на технологията (лявото и средното парче са батик, а дясното е стандартно багрене):


Сами виждате каква красота е батика! Следващият път ще експериментирам с няколко цвята боя, за да има колорит, но като за първи път не посмях.
Средното парче го асоциирах с гора...и оттам тръгна всъщност идеята за арт куилта.

3. Чудейки се как да подсиля визията и цветовете, се сетих за оригиналните творби на Илияна Брьомер и реших да експериментирам с подобна технология, а именно да вградя филц, с който да създам акцентите:

Дърветата са в тъмнозелен филц, с тук-там по-светло зелен. В средата на паното има 3 ярки стилизирани цветя в розово и малиново червено, на небето има бели облаци, огрени от слънчев лъч.


4. Доста си поиграх със свободното куилтиране. Опитах се да използвам машината така, както художника си играе с четката, и да порисувам с конеца. С масленозелен цвят конец "нарисувах" короните на дърветата, храсти в основата им и трева по земята. С преливащ от светлобежово до тъмнокафяво конец направих камъни по тревата и свободно тегелирах пространството между земята и короните на дърветата, опитвайки се да изобразя сухите клонки в гората и да създам дълбочина и перспектива.

Хайде, вие сте. Какво мислите, как съм се справила и какво би могло да се пипне, така че да стане по-добре?

7 коментара:

 1. Получило се е страхотно!!!
  Галина Иванова

  ОтговорИзтриване
 2. Като неспециалист, за мен е перфектно!!!!!!!!!!!!! Но и специалистите ще кажат същото!
  таня - отк-то

  ОтговорИзтриване
 3. Ох това наистина вдъхновява... Невероятна си!

  ОтговорИзтриване
 4. Поздравления!
  Тръпката да си боядисаш сама платовете е страхотна, нали?
  На мен ми се струват леко "празни" короните на дърветата... или поне на снимките така изглежда...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз имам такова усещане. На живо не са чак толкова "празни", защото не са куилтирани и "бухват" над всичко останало. Мислих какво бих могла, за да ги запълня, но не измислих :) А и ме беше страх да не стане претрупано...

   Изтриване
 5. И аз имам проблем с короните на дърветата... мислех си за листа и иглонабиване, както и разклонения на клоните. Но това е в моята глава все пак :))
  Ама, без да се правя на голям критик (понеже и не съм, та не ми е и работа), да ти кажа: шапка ти свалям за всичките видове техники, които си използвала. От боядисването, през плъстенето, та до куилтването! Нямам думи...

  ОтговорИзтриване
 6. Опит-неопит,казали хората....Важно е на теб да ти харесва!Това,което не ти е харесало сега,ще поправиш следващия път.За мен си е чудесно!
  Тази техника за боядисване използвах още като ученичка,а сега нещо не ме теглииии.....
  На мен обаче,шарките на платчето ми заприличаха на хора,но казали са:Свят като цвят!
  Между другото-цветът е много хубав!

  ОтговорИзтриване

Вашият коментар ще бъде публикуван след одобрение от администратора.