Добре дошли!

Този блог се появи вследствие на страстта ми към пачуърка и затова на него ще намерите публикации основно на тази тематика.
Ако не се интересувате от този вид ръкоделие, което някои хора превръщат в изкуство, не си губете времето с този блог. Животът е твърде кратък, затова правете само това, което ви доставя удоволствие :))
А за тези, които споделят същата страст към пачуърка като мен, ще публикувам интересни неща и информация по тази тема, които съм научила/прочела/видяла, така че да бъде полезна някому.

Приятно четене :)

Welcome!

This blog appears as a result of my passion for patchwork and quilting and therefore you will find here posts on this topic.
If you are not interested in this type of craft that some people turn into art, do not waste your time with this blog. Life is too short, so just do what you enjoy:))
For those who share the same passion for patchwork as me I will post interesting things on this topic, which I've learned/read/saw hoping that it will be useful to someone.

Enjoy reading:)

Translate

понеделник, 15 август 2011 г.

Стъпка по стъпка

От доста време се каня да публикувам снимки от процеса на ушиване на нещо, но все забравях да правя снимки, докато работя. Този уикенд най-после се усетих навреме :))

Това е крайния резултат, а процеса е описан по-долу:


И така...

Всичко започва с планиране на дизайна и с избор на платове. На мен от доста време ми се шиеше нещо в черно, така че започнах от там. След кратко ровене из наличните платове се спирам на 3 десена на цветя и 1 десен дюс в светло зелено.

Снимаме отблизо всеки десен и с програма по избор рисуваме избрания от нас дизайн на компютъра. В моя случай планът изглежда така:


След това се започва с рязането:
1. Големите квадрати са 25 х 25 см.
2. Малките квадрати са 9 х 9 см.
3. Черни ленти със ширина 9 см, отрязани през цялата ширина на плата ( в моя случай 150 см.)
Броят на парчетата е в зависимост от крайния размер, който целим. Моето шалте е 140 х 195 см. и броя на парчетата е:
9 големи квадрата тъмни цветя
9 големи квадрата светли цветя
18 малки квадрата дребни цветчета
18 малки квадрата в светло зеленоСлед като сме накълцали платовете, следва голямото зашиване:


Зашиваме черна лента и от другата страна, с което блокът е готов. След това става еднообразно. Зашиваме последователно 1 блок с малките квадрати към един от големите квадрати и редуваме така, докато постигнем желаната ширина ( при мен 140 см., т.е. 6 блока - 3 цели и 3 сборни). Ушиваме 6 такива ленти. Редуваме 1 лента от сборни квадрати с 1 черна лента, после пак сборни квадрати, после пак лента и така до желаната дължина.

Правим "сандвич" от готовата горна част на шалтето с ватата и с подходящо по размер парче от черен плат за гръб. Куилтираме, както ни е кеф. Аз реших да куилтирам с любимите ми меандри само черните парчета, така че десените в цвят да изпъкнат. Накрая обточваме с веревна лента в цвят по желание. При мен веревната лента е черна поради липса на цвят, който да ми хареса повече (с цикламено и бледозелено някак простееше, а уж би трябвало да е в тон...)

Та това е, един уикенд приятни занимания с любимото хоби и шалтето е готово! И за да не стои така самотно, му уших и възглавничка с цветя - йо-йота. Стъблата им са от сгъната на 4 веревна лента. Цялата апликация (и стъблата, и йо-йотата) са пришити към черната основа на ръка.


Незнайно защо светлозеления десен на снимката изглежда по-скоро бледожълт, но в общи линии става ясно каква е цялостната картинката.


Много се надявам да е станало ясно поне в общи линии и да съм полезна на някого :))


3 коментара:

  1. Типично за теб - страхотно съчетание... а възглавничката направо ме доразби! Супер!

    ОтговорИзтриване
  2. ПОлезна си,и още как!Много добър урок!А за шалтето-нямам думи-прекрасно е!Калъфката е перфектното допълнение!!!!Браво,Борянка!

    ОтговорИзтриване
  3. Супер урок! И от мен поздрав за възглавничката - никак не е лесно да си отива, а да не е със същия блок:) Браво, браво, браво!!!:)

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ще бъде публикуван след одобрение от администратора.