Добре дошли!

Този блог се появи вследствие на страстта ми към пачуърка и затова на него ще намерите публикации основно на тази тематика.
Ако не се интересувате от този вид ръкоделие, което някои хора превръщат в изкуство, не си губете времето с този блог. Животът е твърде кратък, затова правете само това, което ви доставя удоволствие :))
А за тези, които споделят същата страст към пачуърка като мен, ще публикувам интересни неща и информация по тази тема, които съм научила/прочела/видяла, така че да бъде полезна някому.

Приятно четене :)

Welcome!

This blog appears as a result of my passion for patchwork and quilting and therefore you will find here posts on this topic.
If you are not interested in this type of craft that some people turn into art, do not waste your time with this blog. Life is too short, so just do what you enjoy:))
For those who share the same passion for patchwork as me I will post interesting things on this topic, which I've learned/read/saw hoping that it will be useful to someone.

Enjoy reading:)

Translate

сряда, 12 ноември 2014 г.

Европейски тур 2014 - част 4: Краков (Полша) и Сегед (Унгария)

Да, знам, че доста се забавих с обещаната 4-та (и последна) част на тазгодишното ни пътешествие. Всякакви обяснения как не ми е стигало времето и колко съм била ангажирана са тривиални, макар и верни. Затова без никакво мотаене повече продължавам оттам, докъдето стигнах в предишната 3-та част.
Тръгваме от Берлин и спираме в близкия Потсдам за кратко посещение на всеизвестния замък Сан Суси. Замъкът всъщност са 3-4 сгради, много красиви наистина, но особено забележителни са градините и парка, който е огромен.
Ето снимки за доказателство.Целта на създаването и поддържането на този внушителен парк била най-вече развлекателна. Едно време нали не са имали кой знае колко забавления, така че разходките в тия дебри били доста вълнуващи - не знаеш от кой храст какъв заек ще изскочи и кого ще срещнеш. Пък и да решиш да правиш нещо скрито-покрито, тука няма кой да те види :) Демек паркът е давал възможностите, които днес ни дава интернет :)

В Потсдам се изнизват неусетно 2-3 часа и около обяд решаваме, че е крайно време да атакуваме Полша. От Берлин до Краков ни чакат около 600 км, което е ок за еднодневен преход, но искам да ви предупредя за нещо, което не знаехме и много ни изненада. Влязохме в Полша по пътя, който минава през Котбус. Нямам идея по каква причина, но пътят от влизането в Полша в продължение на 75 км. е в безобразно състояние. Асфалтът е дупка до дупка и през двайсетина километра има поставени знаци, че дупките продължават още 20 км. Ти се успокояваш, казваш си, че ей сега ще ги минеш и после пътят ще се оправи, ама нанайци! Тези 75 км. ги минахме за повече от час и всички вътрешности ни заболяха от безкрайното друсане. Подозирам, че този път е останал отпреди влизането на Полша в ЕС и е много вероятно тези дупки да са оставени така от гледна точка на военна сигурност, не знам. Подозирам също така, че има и друг път, по който може да се влезе в Полша от Германия, но просто нямаше кой да ни предупреди.
След дълго и определено неприятно пътуване, магистралата ни отвежда най-после до Краков. Още с влизането в града, попадаме на мили родни картинки. Олющени панелки, изпотрошени тротоари, изтрита пътна маркировка, подозрителни субекти с доста криминален вид. Навигацията ни довежда до хотела, който (както установяваме малко по-късно) се оказва в сърцето на най-оживената част в сърцето на града. Изненадващо е също, че хотела  ни е в пристройка към църква и отвън изглежда като част от храма, но отвътре всъщност е дизайнерски обзаведен и доста приятен. 
Снимки на църквата и на залепения за нея наш хотел:Имаме само един ден престой в Краков, така че бързо тръгваме, за да го разгледаме и разбира се се насочваме към Стария град, който е разположен на върха на височък хълм и от него се открива широка гледа над целия Краков. Допреди да стигнем до Стария град коментираме, че сега ни става ясно защо поляците се чувстват толкова добре в България - и у нас и при тях е същата циганийка. В момента, в който влизаме в оградения с крепостна стена Стар град, обаче, ситуацията коренно се променя. Това място определено си заслужава бития дотам път! 

Вечерта установяваме, че хотелът ни е и в най-купонджиската част на Краков. След залез слънце заведенията се напълниха с хора, ресторантите, пъбовете и кафенетата се пръскаха по шевовете от развеселени поляци и навсякъде цареше изключително приятна и весела атмосфера. Разхождайки се по малките павирани улички със Слави констатирахме и че полякините са много красиви. Колкото и да не ми се иска да го призная, фактите са си факти. Имаме очи, видяхме и най-обикновени момичета и натокани дами, ама все хубавици с една такава топла славянска красота, а не скандинавски ледени кралици.

На другия ден закусваме и се отправяме към последната точка от тазгодишното ни пътешествие - Сегед, Унгария, който е стратегически граничи и със Сърбия и с Румъния. Само за протокола да спомена, че в Унгария пътищата са в много добро състояние и магистралите са отлични. Ако ще минавате по магистрала, си вземете винетка. 
Много държах да посетя Сегед по една носталгична причина. Преди безкрайно много години, в далечната 1986 година, това беше първият град извън България, който посетих, и тогава той ми се видя приказен. Особено впечатлена бях тогава от градската катедрала, която ме порази, тъй като до този момент не бях виждала и не бях влизала в католически храм. Случи се така, че влязох в катедралата по време на сутрешната неделна меса и тържествената атмосфера в храма ме завладяха. Оттогава минаха 30 години, но прекрасния спомен си стоеше в съзнанието ми и много исках да посетя Сегед отново и да го видя с днешните си очи. За съжаление, останах разочарована и докато със Слави обикаляхме из града се чудех какво толкова ме е впечатлило тогава. Дори и катедралата беше в ремонт и не можахме да влезем. Така че Сегед този път беше просто една точка за преспиване по дългия път към дома. 
Хайде няколко снимки и от Сегед:

 

Ами....това беше края на прекрасните 2 седмици, в които обиколихме още една част от Европа. Сега, когато това пътешествие е вече зад гърба ни, е време за нови планове :)

Към част 1: Словения и Австрия
Към част 2: Мюнхен, замъка Нойшванщайн, Ротенбург ан дер Таубе и Вюрцбург
Към част 3: Бон, Кьолн и Берлин

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар ще бъде публикуван след одобрение от администратора.