Добре дошли!

Този блог се появи вследствие на страстта ми към пачуърка и затова на него ще намерите публикации основно на тази тематика.
Ако не се интересувате от този вид ръкоделие, което някои хора превръщат в изкуство, не си губете времето с този блог. Животът е твърде кратък, затова правете само това, което ви доставя удоволствие :))
А за тези, които споделят същата страст към пачуърка като мен, ще публикувам интересни неща и информация по тази тема, които съм научила/прочела/видяла, така че да бъде полезна някому.

Приятно четене :)

Welcome!

This blog appears as a result of my passion for patchwork and quilting and therefore you will find here posts on this topic.
If you are not interested in this type of craft that some people turn into art, do not waste your time with this blog. Life is too short, so just do what you enjoy:))
For those who share the same passion for patchwork as me I will post interesting things on this topic, which I've learned/read/saw hoping that it will be useful to someone.

Enjoy reading:)

Translate

неделя, 31 юли 2011 г.

Мъжко шалте

За моя голяма радост се оказа, че не само жените се интересуват от пачуърк :))

Шалтето на снимката по-долу беше ушито по поръчка на клиент-мъж с идеята да се освежи вида на любимия му диван, на който той явно много държи. Искаше да е нещо дънково, без конкретна идея за дизайн, като ми даде пълна свобода да намеря платове и да го ушия.

Доста обмислях какво да бъде. Първоначално мислех да ушия цялото шалте от типичния дебел дънков плат. Но се притеснявах от размера (около 180 на 220 см.), който щеше да направи шалтето изключително трудно за куилтиране, защото щеше да стане твърде голямо, респективно тежко. Големият обем, от друга страна, щеше да го направи трудно за поддръжка и още при първия опит за пране в обикновена пералня клиентът щеше да установи това. Затова реших да направя комбинация от дебел дънков плат, тънък дънков плат и трети плат в десен, за освежаване на преобладаващата дънкова визия.

Тънък дънков плат намерих лесно. Платът на цветя също не беше проблем, още повече, че десена пасваше отлично с цвета на дървото на мебелите в апатамента. Големият проблем беше не да намеря дебел дънков плат, а да намеря такъв без еластан. Незнайно защо във всички магазини за платове в София продават само дънкови платове с еластан. Е, успях да намеря, но ми костваше неколкодневно обикаляне.

След това работата тръгна бързо. Исках дизайна да е нещо изчистено, някак не ми се връзваше да шия звезди или цветя за мъж. Затова се спрях на класически вариант - квадрати в квадрати.
Към шалтето трябваше да бъдат направени още 2 калъфа за подлакътници и 2 калъфки за възглавници. В дизайна на калъфките за възглавници вмъкнах малко кръгове за омекотяване на квадратите в шалтето, а подлакътниците реших да направя изчистени, за да не стане претрупано.

И в крайна сметка ето го резултата, сниман на място в апартамента на клиента:


Това е единствената снимка, която успях да направя, защото батериите на фотоапарата имаха толкова силица :))

Руси, да си го ползваш със здраве!







3 коментара:

  1. Ама бива ли да е толкова хубаво ма ,Борееее!Направо грее,нищо че е в синьо!Справила си се отлично и съм сигурна че клиентът е много доволен!Браво,Борянка!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!
    Попаднах на вашия блог, докато търсех неразтегателен дънков плат и се надявам да ми помогнете... Помните ли откъде намерихте денима, който използвахте за горния проект? Благодаря предварително!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Валерия!
      Да Ви призная, да се намери неразтегателен дънков плат по нашите магазини е невъзможно. За мой късмет намерих изостанали 2 големи парчета (2х2м)в един магазин на Раковска (в близост до спирката на тролея под Дондуков), но беше доста отдавна. Дано все още да има. А ако откриете и някъде другаде, ще съм благодарна, ако споделите къде :)
      Успех и ще се радвам, ако сте намерили нещо интересно в блога ми.

      Изтриване

Вашият коментар ще бъде публикуван след одобрение от администратора.